| | | |

Асен Василев: Отнемането на концесията на “Росенец” трябва да е добре обмислено

Бюджетната комисия в НС изслушва на извънредно заседание министъра на финансите Асен Василев по решението на парламента по промяната на закона, касаещ “Лукойл”. Решението обяви председателят на комисията Йордан Цонев.

Поканен бе и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който обаче не е в София, обясни финансовият министър.

Отнемането на концесията на пристанище “Росенец” от “Лукойл” трябва да бъде добре обмислено и да стане след изготвянето на доклад как това да стане.

Министърът предложи да внесе доклад с действията на правителството в тази връзка, защото, по думите му, е важно “да се изпълни тази част на решението да няма прекъсване на дейностите на пристанището”.

Василев съобщи, че премиерът и Министерството на транспорта вече са започнали работа по темата, а частта на финансовото ведомство е свързана с митническото обезпечаване

По думите му, НАП и митниците са там и всичко е наред на пристанището, монтирани са уреди каквито са изискванията на закона.

“Имаме списък от това какво прави “Лукойл”, обезпечаване, измервателни уреди, предлагам един доклад какво трябва да се изпълни. Министерството на транспорта е започнало работа, 24-часово наблюдение си има и в момента. Работят контролните механизми в момента на НАП и митниците.

Да се отдели пристанището ще са нужни инвестициите, няма доклад от енергийното министерство. Не съм сигурен кога ще има доклад”, обясни Асен Василев.

Депутати предлагат спешно да се смени представителя на държавата в “Лукойл Нефтохим” след като вече Народното събрание реши да се прекрати концесията на пристанище “Росенец” на собственика на рафинерията

Депутатът Мартин Димитров от “Продължаваме промяната – Демократична България” напомни, че настоящият представител на държавата Красимир Първанов никога не е идвал в парламента да даде информация за действията си, а Асен Василев посочи, че доколкото знае Първанов никога не е предал доклад за дейността си.

Първанов зае поста без възнаграждение през май 2017 г., когато беше заместник-министър на енергетиката.

През март 2019 г. той бе освободен от зам.-министерския пост след като името му излезе сред властимащите с покупка на луксозни апартаменти на съмнително ниски цени, но остана представител на държавата в рафинерията.

Министърът пое ангажимент и да постави въпроса пред Министерския съвет като спешен. Министърът на енергетиката Румен Радев не се е ангажирал със срок по въпроса, обяви Мартин Димитров, който му е задал въпрос.

По думите на депутата той е поискал да има критерии, по които да бъде избран новият представител на държавата.

“Не може повече да имаме представител, който да не се отчита, никой не знае касов прави тоя човек. Аз не съм го виждал и на комисия. Това относително спешно трябва да се постави и свърши”, обяви народният представител.

Според Василев ако не конкурс, поне наистина трябва да има ясни критерии, по които да бъде избран представителят.

Допусна и че на първо време вероятно трябва да бъде изпратен в надзора на рафинерията представител на Националната агенция за приходите, каквото предложение направи депутатът от БСП Румен Гечев.

Самият той използва отново случая да възрази срещу това решение на парламента и изрази учудване, че депутати отново се занимават с тези дискусии при положение, че държавата присъства на терминала “Росенец” чрез НАП, Агенция “Митници” и Гранична полиция.

Обяви, че ако някой от тях не си върши работата, то да бъде сезирана прокуратурата и да бъде арестуван.

Василев повдигна и въпроса с изтичащата дерогация за внос на руски петрол в края на годината:

“Имайки предвид, че дерогацията изтича 2024 г., компанията да представи план как стига до 0 руски петрол в края на годината. Без това да доведе до недостиг на петролни продукти у нас.

Моят съвет е да се направи преглед как да протече този процес, за да не се наруши националната сигурност.”

От своя страна Делян Добрев от ГЕРБ-СДС предлага нова точка в бюджета в преходни и заключителни разпоредби към бюджета, в 7-дневен срок след влизането в сила на закона, да бъде отнета дерогацаята за внос на руски петрол предварително.

Предстои предложението да бъде гласувано.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts