| | | | |

Конституционалисти притеснени проектът за промени в Конституцията да не падне в КС

Конституционалистите, които присъстваха по време на заседанието на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание, взеха отношение относно проекта за промени в Основния закон, предложен от ПП/ДБ.

Първото изказване направи Румен Ненков, бивш член на Конституционния съд.

Той добави, че би дал мнението си за промените в Конституцията, стига политическата воля да е ясно формулирана.

Ако се разделят народните представители на хора, които искат да променят Конституцията, и хора, които считат, че сега не е моментът, се поемат сериозни рискове.

Едните като настояват за промени и трябва да бъдат сдържани, защото всички промени подлежат на контрол пред Конституционния съд. Не трябва да се предлагат неща, които не са съобразени с Конституцията, каза Ненков.

Той се надява промените в Конституцията да минат с пълно мнозинство.

Ненков е склонен да приеме идеята за промяна на колегиите във ВСС, но не може да приеме идеята, че Обикновено Народно събрание (ОНС) може да направи такива промени.

В този вид не се отговаря на изисквания на Съвета на Европа, изтъкна експертът.

Ненков посочи, че главният прокурор е фигура, която създава проблеми на държавата.

От 2009 г. и бивши, и настоящи министри на правосъдието знаят за решението на съда в Страсбург и оттогава сме под наблюдение да има възможност за независимо разследване на главния прокурор, ако той е заподозрян за извършване на престъпление, напомни конституционалистът.

Не може обаче да се лиши възможността на главния прокурор да дава общи указания и да наблюдава прокурорската колегия, допълни той.

Иначе България щяла да бъде обвинена, че иска да ограничи правомощията на конституционен орган.

Относно идеята за премахване на служебните кабинети, Румен Ненков отбеляза, че е съгласен с едно такова предложение, защото България не може да си позволи 6 месеца да е без парламент.

Той смята, че няма необходимост от служебните правителства на президента и не разбира опасенията на политическите сили.

Партиите са притеснени, че техническата помощ, която трябва да оказват и чрез действията на министъра на вътрешните работи може да се повлияе върху справедливостта на изборите, посочи той.

Може да се измисли и нещо екзотично – МВР шефът да бъде заместен от главния прокурор или от омбудсмана, като лично Ненков не би възразил върху едно такова предложение за гарантиране честността на вота в изборния ден.

Председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков заяви, че конституционалистите са тези експерти, които могат да казват “не”, “става или не става”, “може или не може” относно конституционните промени.

Благовест Пунев се съгласи с тезата на колегата си експерт Румен Ненков. Трябва да бъдем наясно какъв е обхватът на промените и кои части от конституционната материя ще бъдат засегнати.

Трябва да има и синхрон между промените, които засягат една или друга част от Конституцията, а не да се получат противоречиви промени, настоя Пунев.

Той предупреди, че с индивидуалната конституционна жалба като част от промените в основния закон има риск Конституционният съд да се превърне в четвърта инстанция.

Включването на промяната на датата на националния празник е добро като идея, но едва ли е мястото да се промени точно през Конституцията, коментира Пунев.

Конституционалистът проф. Екатерина Михайлова, бивш депутат от СДС, заяви, че се нагазва в поле, в което законът за изменение и допълнение за промени в Конституцията може да бъде обявен за противоконституционен.

Трябва да се подхожда внимателно и сериозно, както и да се преглежда практиката на Конституционния съд до този момент, както и това, което се изработва като текстове, призова Михайлова народните представители.

По темата за съдебната власт Михайлова подкрепя да има превес на съдиите с цел гарантиране на тяхната независимост.

Дяволът е скрит в детайлите и конкретните предложения ще се разгледат, като бъде внесен законопроектът за промени в Конституцията, уточни тя.

Рискът да се атакува един проект пред КС е реален в едно от предложенията за предвиждане президентът да няма правото да откаже решение, взето от съответно от двете колегии за това кое е лицето, което е избрано за главен прокурор.

Едно такова решение крие рискове, предупреди Екатерина Михайлова.

Ако президентът откаже да издаде указ, ВСС или прокурорската колегия могат да променят становището си, но трябва да се направи промяна и на законово ниво, предложи тя.

Идеята да се премахне пленумът на ВСС трябва да се дискутира и да се обсъди, настоя Михайлова.

Екатерина Михайлова подкрепя идеята на вносителите за промени в Конституцията да няма служебни правителства. Тя определи и като дискусионно запазването на част от функциите на служебното правителство.

Преподавателят по Конституционно право в СУ “Свети Климент Охридски” проф. Пламен Киров заяви, че проектът за изменение в Конституцията трябва да бъде гледан внимателно, за да не попадне в Конституционният съд, който да каже, че е нужно Велико Народно събрание.

Конституционният съд задължително трябва да бъде консултиран, както и да бъдат уведомени магистратите, съдиите и прокурорите за промените в Конституцията, настоя проф. Киров.

Той предложи да се организира и обществен дебат дали сегашното Народно събрание има демократичната легитимност да пипа в Основния закон.

Могат да се чуят всякакви екзотични идеи, но в обществения дебат трябва да бъдат дадени разумни и добри предложения за промени в Конституцията, подчерта проф. Киров.

За правомощията на президента да назначава с указ тримата големи в съдебната власт (председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор) проф. Киров заяви, че това дава възможност на държавния глава да влияе до някаква степен в съдебната власт.

Държавният глава е обвързан с издаването на указ при повторно предложение, обясни проф. Киров.

Той добави, че нямало как да се затвори устата на президента, за да не говори по отношение на трите власти, както и по отношение на подбора за назначаването на тримата големи магистрати.

С отнемането на това правомощие няма да се постигне абсолютно нищо, изтъкна конституционалистът.

Източник News.bg

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts