| | | |

След час скандали, депутатите избраха Станимир Михайлов за шеф на НЗОК, Росен Желязков разпусна парламента до есента

137 депутати гласуваха “за” , 46 бяха “против”, а 46 се въздържаха за единствената кандидатура

Станимир Михайлов е новият шеф на НЗОК. Изборът му стана половин час след полунощ и въпреки атаките от ГЕРБ, хората на Бойко Борисов подкрепиха кандидатурата му.

137 депутати гласуваха “за” , 46 бяха “против”, а 46 се въздържаха.

Михайлов получи подкрепата на всички присъстващи от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

Само един депутат от БСП бе в зала и бе “против”. Всички от ИТН и 34 от “Възраждане” бяха против, но един от хората на Костадин Костадинов все пак бе “за”.

Час отне диалогът и гласуването по избора на нов шеф на НЗОК, преди разискванията да бъдат прекратени и думата да получи единственият кандидат Станимир Михайлов.

Тошко Йорданов от ИТН опита да блокира процедурата като посочи, че докладът от представянето на кандидата за шеф на НЗОК трябва да бъде представен на депутатите не по-късно от 72 часа преди гласуването.

Докладът ве внесен в сряда в 8,58 мин. Времето изтича в събота в 8,58 часа, настоя депутатът. И предупреди, че заради това изборът можел да бъде оспорен. ИТН продължиха с въпросите към Михайлов, особено за собствеността на “Балкан кредит”.

Възраждане” също се възмутиха от нарушаването на правилата. От партията не са удовлетворени и от отговорите, които са получили от единствения кандидат по време на заседанието на ресорната комисия.

От ПП обаче заявиха, че въпросите не били за професионалните качества на Михайлов. Той бил с “брилянтна професионална квалификация” и бил доказал, че може да управлява.

Михайлов заяви, че последните седмици имало неверни публикации за него, затова и направил специално обръщение. Тъй като съм убеден в своя морал, не смятам да взимам повече отношение, заяви той.

Още преди гласуването обаче стана ясно, че гласуването няма да мине без скандали, тъй като представители на ГЕРБ изразиха възражения.

В четвъртък вечер, часове преди дебата в парламента, бившият здравен министър Костадин Ангелов, който сега е депутат от ГЕРБ-СДС, обяви, че кандидатът за управител на НЗОК Станимир Михайлов не е представил 3 документа в ДАНС в законовия срок.

Преди дни ДАНС изпратила официално писмо до Костадинов като председател на здравната комисия, в което посочва, че в агенцията не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на „Балкан кредит“ АД.

В становището си по въпроса Михайлов посочва, че „никога не е имало умисъл, желание или смисъл“ да прикрива акционерите в „Балкан кредит“ АД. „Дружеството има счетоводител и юрист. Те винаги са придвижвали тези административни процедури.

Аз вече съм прекратил участието си в дружеството, но ако има извършено административно нарушение, дружеството ще си понесе съответната административна отговорност.

Но заявявам, че дружеството никога не е извършвало дейност в противоречие на закона, не е имало сделки, които да попадат в обхвата на ЗМИП“, пише Михайлов.

Покрай “Балкан кредит” се появиха и други въпросителни.

Станимир Михайлов бе единственият кандидат за председател на НЗОК.

Номинацията му дойде от ПП-ДБ и реално бе част от втората процедура по избор на шеф на здравната каса.

При първия постъпилите кандидатури бяха три.

Номинираният от “Възраждане” Тодор Хинов и кандидатурата на ГЕРБ-СДС Иванка Динева обаче се оттеглиха. Така тогава единствен кандидат остана проф. Жени Стайкова, издигната от „БСП за България“. Тя обаче не събра нужната депутатска подкрепена при гласуването в парламента.

След гласуването Никола Минчев от ПП взе думата, за да отбележи, че това е вторият тежък пленарен ден и “едва ли ще свършим най-качествената работа”.

Той предложи прекратяване на заседанието и така отпадна изслушването на Асен Василев и шефа на ДАНС, както и първото четене на Закона за наркотиците.

Тошко Йорданов иронизира ситуацията. “Колеги, къде тръгнахте, вчера до 6 часа, да си довършим, до края да изчерпим дневния ред”, заяви той.

Шефът на НС Росен Желязков пък се пошегува, че преди да обяви резултата от гласуването за прекратяване на заседанието, ще поиска 10 минути за председателски съвет.

Благодаря за работата, закривам заседанието, заяви Желязков, разпускайки депутатите до есента.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts