| | | | |

Румен Гечев: Преди избори бесът на десницата в България расте, опитват се да…

„Паметникът на Съветската армия е паметник на армия, която заедно със САЩ, Великобритания и френската съпротива, воюва срещу Хитлер. И Европа е такава, каквато е днес, благодарение на тази армия в значителна степен”.

Това заяви народният представител от Парламентарната група на „БСП за България” проф. Румен Гечев пред медии днес.

Заедно със социалисти той бе пред Паметника на съветската армия в защита на неговото запазване.

Ден по-рано зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски заяви, че БСП категорично се обявява против бутането на паметника и застава на място в негова защита.

„Да, БСП е тук, за да се включи в защитата на паметника, виждате има представители и на други партии, всички български граждани са добре дошли, защото този паметник е част от историята на България и Европа”, посочи проф. Гечев пред медиите.

„Винаги преди избори бесът на десницата в България расте в децибелите и те се опитват да излъжат избирателите, вадейки някакви странни козове като бутане на паметници и промяна на имена на улици.

Опитват се да излъжат избирателите си, така както ги излъгаха на парламентарните избори, че няма да правят правителство с ГЕРБ, а после се гушнаха с тях”, посочи проф. Румен Гечев.

По думите му десните се опитват да бутнат паметник на армия, която е получила благодарствени писма от президента на САЩ, от Чърчил и от други, с които заедно са воювали за смазването на фашистката хидра.

„И всичко това е поради една простичка причина – те няма с какво друго да се похвалят.

Десницата в София и в България може единствено да се „похвали” /в кавички/ как се е прегърнала с Борисов и сега си управляват заедно”, добави проф. Гечев.

Той припомни резултатите от обществените нагласи излезли проучвания, които показват, че българският народ е на страната на това да се пазят българската история и паметници, в случая – паметника на една армия, донесла свободата на Европа от фашизма.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка БТА

Similar Posts