| | | | |

Политолог: Убийството на Алексей Петров може да взриви местния вот

Вероятно убийството на Алексей Петров ще бъде използвано като повод от управляващото мнозинство да повдигне отново един въпрос – кадровите смени по върховете на службите.

снимка Архив

Това заяви пред БНР политологът от изследователски център ”Тренд” Димитър Ганев.

Убийството на Алексей Петров попада в контекст – през последните месеци имаме поредица от подобни криминални новини – убийството на Къро, смъртта на Ангел Христов, познат като брат Галев, атентатът срещу Иван Гешев.

Връщат ни към едни стари времена, от които, както сполучливо написа писателят Георги Господинов, е под въпрос дали изобщо сме излизали.

Най-лошото от тази поредица е посланието към международната общност и партньорите ни.

Това е тежък удар върху имиджа на страната ни, което може да постави под съмнение приоритетите на правителството, един от които е влизането в Шенген.

Според Кирил Петков убийството на Алексей Петров ще бъде използвано от управляващото мнозинство да се повдигне въпроса за реформата в сектора “Сигурност”.

Не знам какво друго означава такава реформа освен кадрови смени във върховете на службите.

Единствените кадри на високи позиции, назначени от служебната власт, които бяха оставени досега и не бяха коментирани от т.нар. сглобка, бяха шефовете на службите.

Всъщност те бяха назначени не от последните кабинети на Гълъб Донев, а още в първите няколко седмици на първия служебен кабинет на Стефан Янев, което ни връща повече от 2 г. назад, до май-юни 2021 г.

Вероятно тази поредица от убийства ще се използва в следващите няколко месеца за разчистване по върховете на службите.

Много преди убийството на Алексей Петров съм чувал за посредничеството му ГЕРБ и ПП-ДБ да съставят правителство.

Но дали г-н Петров, или друг, защото той не е бил единственият посредник между ГЕРБ и ПП-ДБ, е имал решаваща роля в съставянето на това правителство, ми е трудно да преценя.

Имаше ясни политически интереси, които движеха двете формации към единодействие. Политическата логика също показваше възможност за подобна конфигурация.

Струват ми се пресилени твърденията, че това убийство би могло да доведе до някаква форма на дестабилизация между партньорите в сглобката.

Все пак едно правителство стъпва върху много по-стабилни основи и трудно може да бъде съборено или издигнато от един-единствен човек, пък бил той и много влиятелен.

Предстоят местни избори, но те са друг сюжет, по-точно 265 различни сюжета (колкото са общините в държавата). Ако нещо може да предизвика трус, то вероятно ще е следствие на резултатите от местните избори.

Не предвиждам падане на този кабинет след местния вот,

Но той може да покаже променени тежести между двете големи формации. Това със сигурност ще даде по-голямо самочувствие на партията победител в преговорите ѝ с партньора.

Но дори и да се стигне до оставка на този кабинет, не смятам, че скоро може да се стигне до ново мнозинство и правителство. Не виждам кой знае каква алтернатива на съществуващото на политическия терен в момента.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts