| | | |

Политолог с кошмарен сценарий за вота, очаква атакуване на…

“Изборите ще бъдат доста сложни. Очаквам повече допуснати грешки, които да доведат до атакуване на резултатите в съда. Страхувам се, че може да влезем в един цикъл на обжалване в големи населени места”.

снимка БНР

Такава прогноза направи пред БНР Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт.

“Местните избори в България са най-сложните. За първи път ще има машини и двоен метод за гласуване, което прави организацията още по-сложна. Тази сложност вероятно ще възпре доста хора, които традиционно участват в СИК, да го направят отново”.

Най-големият проблем обаче е, че изборната администрация в лицето на ЦИК започва много късно да подготвя изборния процес, отбеляза експертът.

Не се прави анализ, който да стъпва на данни от предишни избори, посочи още той.

На тези избори софтуерът на машините е 6-7 пъти по-сложен, отколкото на другите, поясни Стефанов.

“Когато застанем пред машината за гласуване ще имаме 6 или 7 опции. Говоря общо за цялата страна. На някои места се гласува за кмет, за общински съвет, за районен кмет, за кмет на община. Всички опции трябва да са налични.

Трябва да се изработят различни софтуери за отделните градове. Времето е важно. Те трябва да се тестват от двете агениции, записани в Изборния кодекс”.

Той коментира и изказването на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева, че вече са водени разговори с английската компания “Смарт матик”, а на срещата е присъствал британският посланик, което предизвика негативни реакции от страна на някои политически сили.

“Британският посланик не за първи път се намесва. Пред година или две конфликтът между ЦИК и “Сиела норма”-представителят за България на “Смарт матик”, беше толкова остър, че трябваше да се намери някой, който да посредничи”

Ние се вглеждаме в техническата част на гласуването, но по-важният аспект е спечелването на доверието на избирателите и на политическите партии, отбеляза политологът.

“Самото въвеждане на машинното гласуване не създаде доверие в този кръг от заинтересовани лица. Сега обаче не се изполва вътрешната памет на машините, а те просто печатат хартиени бюлетини, които се броят на ръка. Това е абсурдна ситуация – не се използва тяхната функционалност по политически причини”.

Стефанов анализира възможностите за професионализиране на изборната администрация.

“На първо ниво – в лицето на ЦИК, българската избирателна администрация е професионализирана. В момента СИК и РИК се формират на партиен принцип, за да гарантира честността на избора.

В годините усложнихме изборния процес. Това вдига нивото на очаквания към хората. Вече има резон да се мисли за промяна на принципа на формирането на тези комисии.

Може да се мисли за смесен тип – хора от партиите, но да се добавят и такива от държавната и общинската администрация. А на някои места по света представителите на политическите сили са само наблюдатели”.

Опитът показва, че отварянето на Изборния кодекс за една малка промяна води до още 15 други предложения, напомни политологът.

“Не съм сигурен, че парлементът може толкова дисциплинирано да разгледа някои искания от страна на ЦИК”

Местните избори няма да влошат коалицията на правителствено ниво, смята той.

“На местно ниво няма сериозни политически принципи. Има различни коалиции”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts