| | | |

Красива социоложка попари надеждите на Божков за кариера в политиката

В най-новата си пресконференция по-рано днес Васил Божков обяви, че ще влезе активно в политиката и ще се бори срещу статуквото.

Според социолога от „Тренд” Евелина Славкова политическите амбиции на бизнесмена са твърде амбициозни, тъй като него се водят дела. По думите ѝ „с такъв имидж е много трудно да правиш политически проект”.

Васил Божков създаде партия „Българско лято“ в Дубай. През неговата призма може да се осъществи това нещо. Според мен е твърде амбициозно.

„Много е деликатна ситуацията в Божков. Може би хората очакваха той да даде по-конкретна информация на пресконференцията, която даде в събота”, посочи социологът.

Ние като наблюдателни очаквахме, че на тази пресконференция ще бъде извадена някаква конкретна информация. Извън клиширани фрази. Това не се случи. Това е изгърмяване на някакъв патрон.

Той не е част от политическия живот, това е обвиняем човек. Да, със сигурност с финансови възможности, с определено влияние. Със сигурност има хора, които му симпатизират“, обясни тя.

„Не смятам, че ще се роди нещо много сериозно в политически план“, прогнозира социологът.

Според Славкова дори да Васил Божков да е защитен свидетел по делата срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов, това няма да повлияе на настоящата власт.

Тя коментира и ролята на Алексей Петров в „сглобяването” на управляващия страната кабинет.

По думите ѝ бившата барета очевидно е имал влияние сред редиците на „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

„Официалната информация е, че той е спомогнал за срещата между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев”, допълни социоложката.

Тя коментира и местните избори, които предстоят през октомври.

„Със сигурност ПП и ДБ, които смятам, че са в конфликт и на национално ниво, няма да си помагат много на изборите, дори да издигнат един общ кандидат. Смятам, че до раздяла ще се стигне след местните избори”, твърди Евелина Славкова.

По думите ѝ е много трудно да спечелиш местни избори без структури, които да работят, а такива от коалицията нямат.

„Инициаторите на референдума за 3 март не са пряко обвързани с президента. Не че това не е през негова благословия. Не смятам, че това е някаква основа за политически проект“, каза Славкова.

Според нея, по-скоро трябва да се обърне внимание на думите на президента на Шипка за „народно движение“.

„Ако има предсрочни парламентарни избори тогава президентът би трябвало да консумира това, което е натрупал като капитал“, посочи тя.

„В социологията сме наясно, че симпатизантите, които успяха да вкарат Стефан Янев, са хора, които симпатизират на президента“, обясни тя.

„Има два варианта. Ако има предсрочни избори и реши да напусне президентската институция, то в зависимост от това кога се случва това, потенциалът е немалък“, коментира социологът.

По думите ѝ, напрежението между президентството и правителството не е стихвало още от първия мандат на Радев.

„Ако осъмнем с една синя карта, то тогава разговорът ще бъде много по-различен“, каза тя относно определен изход от местните избори, при който ГЕРБ печелят повечето областни центрове.

Тя прогнозира, че в този случай ще има преконфигуриране в правителството, може би смяна на министри.

„Може някой да бъде похарчен. По-скоро ПП“, каза Славкова.

„До раздяла ще се стигне след местните избори. Това в никакъв случай не бива да се изключва. Между ПП и ДБ“, прогнозира тя и изтъкна, че тези партии нямат местни структури и трудно ще спечелят местните избори.

Социологът не смята, че ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts