| | | |

Агент Майстора: Борисов действа с план в дадената ситуация

Бойко Борисов днес направи много интересно изявление, което на 180 градуса обърна позицията на ГЕРБ: „коалиция сме с участието на ДПС, но и носим отговорност за това правителство, защото сме го избирали“.

Очевидно той действа с план в дадената ситуация. Защо прави този рязък завой, ми е трудно да кажа.

Трябва да видим и кой ще е кандидатът на ГЕРБ за София. Вероятно е със забавяне, защото така е пресметнато, че ще донесе най-добър ефект.

Това каза в интервю за предаването „Денят на живо“ по Нова нюз проф. Александър Маринов.

„Природата на това правителство е особена, то по принцип е нестабилно. Протестите са симптом за проблемите в това управление.

Виждате, че другите участници, извън ПП-ДБ, побързаха да се разграничат и критикуват дори правителството и премиера. Това е голямо изпитание заради начина на реакция на правителството, която за мен е необяснима“, коментира още политологът.

По думите му е повече от очевидно, че ДПС и ГЕРБ не искат да носят пасивите от протестите на земеделците.

По думите му с решението относно зърнопроизводителите, кабинетът се е саморазклатил.

„Решението е доказано погрешно, както и начинът, по който беше взето, Никакъв диалог не е имало, колкото и да извърта премиерът това не е вярно”, подчерта политологът.

Той добави, че е имало е ненужна словесна агресия. „Целият аграрен сектор отдавна постави своите проблеми и настоя за решения, които липсват. Рано или късно такъв протест щеше да се случи”, каза още той

„Ясно е, че цялата тази сглобка е изградена на временно съвпадение на някакви интереси и планове. Докога ще съществува това крехко равновесие, е много трудно да се прецени“, посочи още проф. Маринов, бивш съветник на служебния премиер и председател на Стратегическия съвет при президента.

„По-скоро се изчаква да се види какъв ще е ефектът от функционирането на сглобката.

В София картината е изключително объркана и е много трудно да се предвиди какво ще се случи.

Ясно е, че когато и това правителство да бъде развалено, ще бъде важен не само реалният повод, а преди всичко обяснението. То трябва да е убедително и да докаже, че този, който е бутнал коалицията, е прав, а другите виновни.

Цялата тежест се стоварва върху правителството, тъй като това е уязвимият елемент“, добави още той.

Според него интересът на президента Румен Радев е България да се управлява добре.

„Президентът няма ресурс да клати правителство. Той има позиции, които изразява. Това че се припокриват с масовото мнение на българите – това е друг въпрос“, посочи още политологът

Президентът препоръча на Денков да не съставя правителство, защото беше ясно, че е заченато в грях. Ще бъде нестабилно и няма да върши работа. Това се потвърждава, реалните резултати от работата на правителството клонят към нула”, добави Маринов.

По отношение на промяната в Конституцията Маринов каза, че всички които подкрепят проекта, ще си понесат отговорността.

Той уточни, че предстои в четвъртък да бъде внесено уведомление в НС, че съставеният инициативен комитет започва да събира подписи за провеждане на референдум за запазване на националния празник.

Александър Маринов допълни, че няма информация и впечатление президентът да обмисля политически проект, който да заеме явно празната ниша в политическото пространство. Според него има фрапираща потребност от нещо ново.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts