| | | | |

СКАНДАЛ! Досадникът кандидат за кмет на София Асен Ангелов, се оказа аферист от….

Защо хора, които нямат абсолютно никакъв шанс да спечелят, се появяват като кандидати на маргинални партии? Откъде черпят енергия, а и финансов ресурс?

Отговорът на тези въпроси, разбира се, не е само един – мотивира ги суетата, но и липсата на трезва самооценка, а вероятно и желанието да бъдат забелязани по един или друг начин. Нищо че в миналото имената им са били забъркани в немного приятни ситуации.

В София сред екзотичните кандидат-управленци се нарежда някой си Асен Ангелов, излъчен от партия с гръмко име – „Справедлива България обединени родолюбци” или накратко СБОР.

Той стана известен във Фейсбук с рекламите си, които с досадно постоянство се появяват в профилите на хора, живеещи в София.

Натрапникът с физиономия, небудеща особено доверие, изскача отвсякъде в социалните мрежи – очевидно е, че излива колосални бюджети за прослава на собствената си несъстоятелност.

Асен Ангелов не спира да досажда с агресивни реклами във Фейсбук на софиянци

Справка в специалния регистър за политически реклами показва, че до момента е налял над 30 000 евро, при това само в социална мрежа, а предизборната кампания така или иначе, но още не е финализирана.

Освен това десетки билбордове са поставени из цяла София, разлепени са и хиляди плакати.

Щабът на Асен Ангелов се събира в ресторант в центъра на столицата и привечер там се отбиват мастити представители на уж конкуренцията – видни ръководни кадри от БСП, забелязали съседи.

„Знае се, че е заделил над 300 000 лева за кампания. Казва, че го подкрепят някакви митични американци, но най-вероятно е лъжа – просто си придава важност”, казват хора, общували с него, пред в. “Уикенд”.

Съпругата му, която навремето е имала вземане-даване с Любен Дилов-син, също се отбива през щаба. За госпожата, която навремето се подвизаваше като бизнес дама и търгуваше с траурни черни рози, ще разкажем отделно по-нататък…

Господинът е от сой. Неговият баща Румен Ангелов е бивш депутат от забравената вече партия на Стефан Софиянски – „Съюз на свободните демократи”.

Дядото на Асен пък е бил партизанин от Ямболския край, а после генерал и дипломат в посолството на България в САЩ, припомнят си бивши служители от външно министерство.

На свой ред Румен Ангелов, който е баща на столичния кандидат-кмет на СБОР Асен Ангелов, преди промените се подвизава в Държавна сигурност. Работи в отдела, зает да подслушва и проследява.

Живковата диктатура пада и семейството се разпада, Ангелов-баща се мести в Бургас. Там е сред основателите на силовата групировка, наречена гръмко Първа частна милиция

И понеже традицията повелява всяко ченге от преди 10 ноември да е масон, семейството не пропуска да се внедри и в една от известните ложи, което пък е предпоставка за кариерен растеж.

Заема се с организирането на казина и игрални зали в Бургас и Слънчев бряг. А когато Стефан Софиянски прави партията си, Румен Асенов се изстрелва от нейната листа за депутат в 40-то Народно събрание.

Казват, че по това време прехвърлил хазартния си бизнес на фирми, близки до някогашната „Мултигруп”.

Когато бащата става депутат, потръгва и кариерата на сина Асен Ангелов, днешния кандидат-кмет на СБОР. Той преминава като комета през фонд „Земеделие” и през програмата „Активни услуги на пазара на труда” към Агенцията по заетостта.

Според доклад от онези години през 2007 г. Ангелов участвал в подмяната на оценките на 7 фирми, които кандидатстват за над 5,34 млн. лв. по програмата на фонд, финансирана със заем от Световната банка.

Седемте предложения са подадени пред регионалните служби по заетостта в Монтана и Ловеч и там засичат, че има разминаване в оценките и фалшифициране на протоколите. В Агенцията по заетостта започва проверка.

Тя потвърждава, че оценките по въпросните 7 проекта са „подменени и значително завишени и по този начин са попаднали в класацията за одобрение”.

Румен Ангелов снимка Архив

Бащата на Асен Ангелов – Румен Ангелов, е агент на ДС, съосновател на мутренската Първа частна милиция в Бургас, както и бивш депутат в 40-я парламент от Съюза на свободните демократи на Софиянски

Скандалът стига и до Световната банка.

Според одиторите подмяната на документите е направена от Асен Ангелов, който по това време е началник на отдел в Агенцията по заетостта и контролира изпълнението на програма „Активни услуги на пазара на труда”.

Той, разбира се, отрича да има връзка с проектите. Затова пък бързо подава молба за напускане.

Запознати разказват, че одиторите отбелязали и друг факт – оказало се, че самият Асен Ангелов е назначен на шефския пост, без да има необходимия трудов стаж – изисквали се не по-малко от 8 години, припомня в. “Уикенд”.

Няколко месеца по-късно, въпреки издънката си в европрограмата на Агенцията по заетостта, младият Ангелов е назначен за административен секретар на фонд „Земеделие”, като наред с всичко отговарял и за обществените поръчки.

Заедно с колеги, участвал във възлагането на обществени поръчки за над 3 млн. лв. по процедурата „договаряне без обявление” за „изграждане на ефективна етична инфраструктура” и „подобряване на наръчниците на Агенция САПАРД”!

Една фирма грабва 600 000 лева за консултантски услуги, които продължават едва 3-4 дни. Друга пък се сдобива с почти милион лева за пазарно проучване за средните цени на инвестиционни разходи по програма САПАРД, като прибира и още близо половин милион за проучване на платени проекти, отново по САПАРД.

Компания от Германия с български собственик също получава близо милион лева, за да направи анализ на проекти, при това в срок от 19 дни.

Любопитно е, че всички тези пари – над 3 млн. лева, са дадени уж за да се борят корупционните практики във фонд „Земеделие”.

Според запознати Асен Ангелов по чудо се разминава тогава със съд и присъда. Мария Капон го обвинява директно от парламентарната трибуна, а баща му Румен Ангелов се заканва да я съди за клевета.

Днес този господин се представя едва ли не за истинското лице на промяната и напъва да стане столичен кмет, а в официалната му биография е отбелязано, че има „дългогодишен управленски опит в сферата на европейските фондове и международни проекти”.

Съратници в предизборната битка на Асен Ангелов са пиар специалистката Ива Екимова, забравеният певец Румънеца (без Енчев) и бизнесменът със скандална слава Георги Агафонов.

Докато в столицата фамилията е заложила на маргинална партийка, в Бургас братът на Асен Ангелов – Румен Руменов Ангелов е съветник от ГЕРБ. Той влиза в общината едва на 23 години, като и зад неговите политически стъпки, казват, че стои баща му Румен Ангелов.

Разбира се, въпреки стотиците хиляди левове, излети за агресивна реклама, надали някой би гласувал за Асен Ангелов.

Дори в екипа му знаят, че ще получи не повече от 1000 гласа, но както казват: „Има пари човека, плаща ни пребогато – защо пък да не си поиграе на кандидат за кмет?”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts