| | | |

Министър Тодор Тагарев: За мен заплахите са всекидневие

Българското правителство и в частност МВнР действаше принципно в случая с полета на Сергей Лавров.

То издаде разрешение на Лавров като ръководител на делегация за международна организация, която се среща в Скопие, но не и за други лица обект на санкции. Когато е станало ясно, че на борда има и такива, не е разрешено прелитане на самолета.

Това коментира в студиото на „Здравей България” по NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според него реакцията на Захариева е нервна и е част от руската пропагандна война.

“Не знам каква реакция може да има от тяхна страна, защото наши хора, извън дипломатите не ходят в Москва. Просто нервна руска пропаганда”, допълни той

„Решенията за прелитане или не, са национални и те се взимат в съответствие с международни правила и режими”, добави още той.

„Кабинетът стриктно следва плана от 2018 година за повишаване на разходите за отбрана, следващата година ще достигнем 2% от БВП, което се разгледа като минимум, а не като цел”, подчерта Тагарев.

По думите му в Румъния разходите за отбрана са 2,5% от БВП, при Балтийските страни повече от това, а Полша задминава 4%.

„Разходите служат за изграждане на способности, които ще гарантират сигурността по възможно най-добрия начин. Ние винаги разчитаме и на съюзните способности. С тези 2% започваме да модернизираме по-съществена част от нашата армия, така че тя да действа с нашите съюзници, когато се наложи, а междувременно да се тренира”, добави министърът.

По отношението на придобиване на самолетите F-16 Тодор Тагарев припомни, че в момента разчитаме единствено на съветските МиГ-29 за изпълнение на задачите по Air Policing. Той потвърди, че България разполага с максимум 7 изправни изтребители от този тип.

“Необходимо време, за да придобием готовност да осъществяваме функциите си по опазване на въздушното пространство с F-16. А поддръжката на МиГ-29 е много трудна. Затова разчитаме и на съюзническите сили в рамките на НАТО”, допълни министърът.

Той припомни, че Румъния вече започна да получава част от самолетите F-16 втора ръка от Норвегия. Много скоро тя ще има 40. Северната ни съседка се ориентира и към придобиването на F-35.

По отношение на отправените заплахи към него, той уточни, че те са ежедневие. Той е министърът, когото премиерът Денков имал предвид, че полицай, фен на групировката “Вагнер” заплашвал. Но това била информация от трета ръка. Той е привлечен като свидетел и по делото на мъж за заплахи в социалните мрежи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts