| | |

ГЕРБ: Изпращаме Стойчо Кацаров в Спецпрокуратурата и КПКОНПИ

“Изпращаме в Специализираната прокуратура и КПКОНПИ документи за евентуално извършено престъпление от Стойчо Кацаров, бивш служебен здравен министър”. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов по време на брифинг в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Предаваме документи, разкриващи факти и обстоятелства за евентуално извършено престъпление по служба и конфликт на интереси, извършени от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Изпращаме документите до Специализираната прокуратура и КПКОНПИ за установяване на двата състава, които ви казах. От представените документи се вижда следното. В България регистрирано сдружение Център за защита на правата в здравеопазването, регистрирано в СГС на 8 октомври 2007 г. като юридическо лице с нестопанска цел. Центърът за защита правата в здравеопазването се ръководи от УС. Председател на УС до 10 юни 2021 г. е Стойчо Кацаров. Един от основните проекти и дейности на този център е националната система за външна оценка за качеството на клиничните лаборатории. За извършването на тази дейност този център подписва договори с лечебните заведения за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Договорите са възмездни, с уредени от тях възнаграждения, срок и начин на плащане. Договорите са подписани от Стойчо Кацаров като председател на УС на Националния център. В тази връзка сме задали парламентарно питане до министъра на здравеопазването, с копие от което прилагаме към настоящия сигнал”, каза още Ангелов.

Той уточни, че става въпрос за договори на центъра с болниците “Св. Иван Рилски”, МБАЛ Шумен и болница “Св. Георги”.

Костадин Ангелов уточни, че става ясно, че търговско дружество “Св. Иван Рилски” има сключен договор с центъра на стойност близо 2000 лв., който продължава да е действащ и към датата, в която Кацаров е бил министър. По думите му търговското дружество е с принципал министъра на здравеопазването. “Търговско дружество “МБАЛ Шумен” също има сключен договор. Във връзка с горното поискахме справка от министъра на здравеопазването дали има извършени плащания от министър Кацаров към горните болници, с които той има договор като лице, което да извърши външна оценка на качеството на тези болници”, каза Ангелов и уточни, че Стойчо Кацаров е нареждал плащане към болниците и към този момент е министър и председател на дружеството, с което болниците са имали договор.

“Сезираме Специализираната прокуратура с молба да се извърши проверка съобразно тяхната компетентност, дали е извършено закононарушение или престъпление по служба с цел лично облагодетелстване на министър Кацаров. Сезираме и КПКОНПИ да се произнесе за евентуално наличие на конфликт на интереси”, посочи още проф. Ангелов

Similar Posts