| | | |

СКАНДАЛ! Сътрудничка на Джамбазки или Слабаков е свръзка с руските служби

Дългогодишна бивша сътрудничка на “крайнодесен български евродепутат със сенчести руски връзки” е подозирана, че действа като посредник между руските спецслужби и служители на евроинституции.

Това съобщи брюкселското издание EUobserver в публикация за шпионите в представителството на Русия в ЕС.

Името на въпросната е известно на редакцията, но журналистите не го разкриват.

В текста се допълва, че това е един от съмнителните случаи за проникване на руското разузнаване в институциите на ЕС. Жената е сменила името си и кандидатства за стажове по програми на ЕС, както и в базирани в белгийската столица медии, пише “Дневник”.

“Биографията й включва специализации в Колежа на Европа в Брюж, където учат много от бъдещите служители на ЕС. И също така тя преподава йога в уютно предградие на Брюксел, в което живеят доста от персонала на евроинституциите.

“Профилът й показва, че тя може би е посредник на руските служби”, казва за EUobserver източник от западно разузнаване.

България има в Европейския парламент двама представители, които по стандартите на западните медийни определения отговарят на “крайнодесни”.

Първият е Ангел Джамбазки, евродепутат от 2014 г. насам, когато влезе като кандидат на коалиция между “България без цензура”, ВМРО, ЗНС и “Гергьовден”, а през 2019 г. – на ВМРО-БНД. В момента на страницата му в европарламента са изброени имената на 11 сътрудници, но пък няма нито тяхно, нито негово CV.

Той е между другото и член на Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз.

Вторият е Андрей Слабаков, депутат от 2019 г. с 10 сътрудници. И на неговата страница няма биографии на сътрудниците му или негова.

Всеки евродепутат разполага месечно с почти 27 хиляди евро, за да си наеме съветници и стажанти, за които не е задължително да са граждани на ЕС и не се проверяват нито от националните спецслужби, нито от сигурността на ЕС, посочва EUobserver.

Русия все още има над 100 дипломати в Белгия и “около половината от тях” са шпиони.

снимка Архив

Similar Posts