| | | |

Дни преди ротацията: Кирил Петков с нова оферта

Меморандум на съвместното си управление с ГЕРБ-СДС са написали от ПП-ДБ.

“Изработихме документ, който е меморандум, и е нашата начална преговорна позиция, но когато го финализираме, той трябва да стане реално договор. Този меморандум е между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Нашето предложение към ГЕРБ е той да бъде подписан от политическите лидери и Николай Денков и Мария Габриел. С други думи всички да поемем отговорност за него.

В този меморандум ние слагаме основните цели за управлението в следващите девет месеца, които наистина дават смисъл това управление да продължава с пълна сила

Това каза съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков пред медиите след заседание на парламентарната група на ПП-ДБ.

Той увери, че документът ще бъде публичен. В него има четири основни аспекта, сред които и регулаторите.

“Там имаме много ясно предложение към нашите колеги от ГЕРБ

– че първо трябва да се мине през една много ясна процедура за всяка една кандидатура с тест за интегритет, проверка за корупция, да минем през прозрачната процедура, така че да имаме хора, които да бъдат номинирани.

Един път, като се мине през тази тежка процедура, цялото общество да е сигурно, че това са най-правилните кадри, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно”, посочи Петков.

“Академик Денков ще си подаде оставката на 6 март. Ако не се споразумеем, ще предложим на нашите партньори да направим избори 2 в 1.

Не искаме да влизаме в политическа криза. Тези неща не са ултиматум, готови сме да говорим по всяка една от точките. Не става дума за червени линии, а за изясняване на реалната структура на управление от 6 март насам”, обясни Петков.

МЕМОРАНДУМ

Относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. – декември 2024 г.

Настоящият Меморандум:

систематизира приоритетите и в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. – декември 2024 г.
уточнява механизмите за взаимодействие и вземане на решения между страните.

Същевременно страните ще търсят по-широка обществена и парламентарна подкрепа за прилагането на тези реформи като за целта ще изготвят и внесат специална парламентарна декларация, посветена на уредените в този Меморандум приоритети.

Страните оценяват реформите, предвидени в този Меморандум, като основополагащи за реализирането на всички останали цели на правителството и мнозинството, включително на основните външнополитически приоритети за следващия 9-месечен
период:

Продължаване на европейското развитие и евроатлантическия курс на България
Влизане на страната в Еврозоната и пълна интеграция в Шенгенското споразумение.

Реформите и приоритетите в останалите сектори ще бъдат уредени в актуализираната Управленска програма и актуализираната Законодателна програма, които ще бъдат изготвени и съгласувани между страните преди гласуването в Народното събрание на кабинет с министър председател Мария Габриел.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts