| | | |

РЕШЕНО: Изтеглят поканите на Митрофанова и посланика на Беларус за откриването на НС

Посланиците на Русия Елеонора Митрофанова и временно изпълняващият длъжността ръководител на мисията на Беларус Никита Лешуков няма да бъдат канени на тържественото откриване на 48-то Народно събрание.

За това се разбраха представители на парламентарните политически сили, които обсъдиха.

Решението е било подкрепено от ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС, а “Български възход” са изразили близко до европейската позиция становище. Категорично против са били от БСП и “Възраждане”, съобщи след срещата Надежда Йорданова от ДБ.

“Ние като лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем. Ние избираме страната на Украйна и казваме не на агресията в Украйна,” заяви Десислава Атанасова, която ще оглави парламентарната група на ГЕРБ.

Нямам впечатлението че администрацията няма да съобрази с решението на политическите сили, подчерта тя на журналистически въпрос.

“Има насоки от Европа да не се канят посланиците на Руската федерация и на Беларус. Говорим за деня, в който се открива българското Народно събрание, в който се канят посланиците на всички държави.

Има протокол, който казва изпращат ли се покани до всички посланици, или не се изпращат”, коментира Георги Свиленски от БСП.

“Притеснен съм за г-н Вежди Рашидов като най-възрастен народен представител дали ще дойде да открие събранието, тъй като той е на друга позиция, ако г-жа Митрофанова не присъства.

Това може би ще е следващата изненада – дали ще пристъпим към следващия по възраст народен представител”, коментира още той.

Надежда Йорданова поясни, че няма задължителен списък за това кои гости трябва и не трябва да бъдат канени на откриването на новия парламент, тъй като това е преценка на страната-домакин.

Йорданова допълни, че МВнР, което трябва да разпрати поканите, ще се съобрази с желанието на политическите партии.

“Русия е страна-агресор, която нападна суверенна държава и Българиая остро осъжда този акт. Искам да припомня, че още в началото на март председателят на Европейския парламент заяви, че няма да се допускат посланиците на Русия и Беларус, както и представители на тези две държави.

В този случай България ще се държи достойно и ще заяви своята позиция”, обясни още Йорданова.

„Нашата позиция е ясна. На този етап на госпожа Митрофанова би политизирала цялата ситуация“, заяви Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

Той изтъкна, че тяхното предложение посланик Митрофанова да не присъства на тържествената церемония е било подкрепено от мнозинството. “Има позиция на държавите-членки и съобразявайки с нея ще отправи покани към посланиците към дипломатическия корпус“, заяви Гюров.

Срещата се проведе по инициатива на “Демократична България”, които в началото на седмицата поискаха руският посланик да не бъде поканен на първото заседание на новия парламент на 19 октомври. Срещу това тогава възразиха от “Възраждане”.

Вчера лидерът на най-голямата политическа сила в парламента Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото заседание, ако там е руският посланик Елеонора Митрофанова.

На влизане в сградата на парламента днес Андрей Гюров от “Продължаваме Промяната” каза пред журналисти, че са изразили своята позиция още на организационната среща за старта на парламента в началото на седмицата. Нашето място е в залата, а не на Митрофанова, коментира той.

Хамид Хамид от ДПС също каза, че г-жа Митрофанова няма място на първото заседание.

Георги Самандов от “Български възход” посочи, че има протокол на външно министерство, който се спазва. Поканата не е персонална, тя е до целия дипломатически корпус, така че поканен е целият дипломатически корпус, уточни той.

От “БСП за България” обявиха, че ще направят изявление след срещата на политическите сили в парламента. На влизане в сградата от “Възраждане” не коментираха отново въпроса.

Вчера от пресцентъра на парламента съобщиха за БТА, че към днешна дата няма изпратени покани до официалните гости за откриването на 48-ото Народно събрание.

По процедура поканите се изпращат след като указът на президента за свикване на първото заседание се обнародва в “Държавен вестник”, а това се очаква да ще стане в петък

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts