| | | |

Денков показа мускули на Австрия: Ще трябва да отговаряте на въпроси

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген.

Това заяви премиерът Николай Денков в интервю за австрийската обществена телевизия ORF.

Ако позицията на Австрия не се промени, българите според него ще бъдат разочаровани и то с основание, както и ще се създаде нестабилност на Балканския полуостров.

Федералният канцлер на Австрия беше категоричен, че няма проблем с България и Румъния, а с това как работи самото Шенгенско пространство. Но ако няма проблем с България и Румъния, защо ние сме наказвани за тези проблеми, които не са създадени от двете държави.

Така че не е просто трудно, а невъзможно да се обясни на българите защо сме в тази ситуация. Тяхното разочарование ще бъде оправдано и те заслужават обяснение защо това се случва и защо Австрия има тази позиция без да има аргументи за нея.

Нашата граница е добре пазена граница към днешна дата. Оградата е ремонтирана няколко пъти и работи.

Нека всеки, който се интересува да дойде да види подобренията, направени през последната година. Така че, не мисля, че проблемът е нашата граница. Не мисля, че имаме проблем с търсещите убежище.

По-скоро това е вътрешен проблем за Австрия как да оцени какво е добро за ЕС и за самата Австрия.

Както съм казвал, чувстваме се като заложници на дебата между Австрия и Европейската комисия, отколкото да сме виновни за нещо, което да пречи на влизането ни в Шенген.

В момента имаме проевропейско правителство, един от приоритетите ни е да бъдем приети в Шенгенското пространство.

Ако тези няколко месечни усилия не бъдат оценени от Австрия, разбира се, това ще предизвика разочарование и въпроси защо се случва по този начин и каква е ролята на Австрия тук.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts